poniedziałek, 6 lutego 2017

JEDZMY ZIELONE WARZYWA!

                                                 
                                                               Podobny obraz

Warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze, są skarbnicą składników mineralnych i zawierają zwalczające wolne rodniki antyoksydanty. Dzięki ich spożywaniu, ochronimy się przed infekcjami i zadbamy o właściwe działanie układu odpornościowego.

Zielone warzywa znane są też ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Zawierają sulforafan, czyli substancję, pobudzającą w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników, a także produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają związki rakotwórcze. Brokuły bogate są także w  witaminy A, B1 i B2 oraz C. Tej ostatniej zawierają więcej niż owoce cytrusowe. Regenerują układ odpornościowy, mózg i kości. Spożywając te warzywa, dostarczamy naszemu organizmowi także fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Uważajmy jednak, by nie gotować ich zbyt długo, bo wtedy tracą wiele cennych właściwości. Najlepiej spożywać je na surowo.

JEDZMY ZIELONE WARZYWA! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz