poniedziałek, 6 lutego 2017

PODSTAWY DIETY WEGAŃSKIEJ


Znalezione obrazy dla zapytania vegan food
Dieta wegańska opiera się na pięciu podstawowych grupach pokarmowych:
  • pełnych ziarnach zbóż
  • roślinach strączkowych
  • warzywach
  • owocach
  • orzechach/pestkach
I to jest wszystko. Pełne ziarna zbóż zapewniają min. witaminy z grupy B, a w połączeniu z roślinami strączkowymi niezbędny komplet aminokwasów. Warzywa to skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów, owoce to skoncentrowane źródło energii i witamin. Orzechy to nie tylko wysokiej jakości tłuszcze i białko roślinne, ale też źródło min. żelaza, miedzi czy cynku.
Włączając do swojej codziennej diety składniki ze wszystkich wymienionych powyżej, 5 grup pokarmowych dostarczasz swojemu organizmowi wszystko co niezbędne. Nie grożą ci jakiekolwiek niedobory żelaza, wapnia, a tym bardziej białka.

Oprócz ewidentnie wegańskich produktów – owoców, warzyw, roślin strączkowych, kasz, orzechów, pestek – w niektórych sklepach znajdują się również przetworzone produkty roślinne: pasty do chleba, makarony, batony, ciasteczka, a nawet galaretki i mleka roślinne. Poza tym ostatnio większość supermarketów zaczęła wprowadzać roślinne jogurty, sery, kiełbaski, szynki i zwiększyła wybór past i tofu.

***
Tempeh, mleka roślinne, jarmuż, tofu marynowane, amarantus, quinoa (komosa ryżowa), nasiona chia, bulgur, agar-agar, seitan, karob, tahini, wegański ser żółty, kotlety sojowe, lody wegańskie, twarożki z orzechów i pestek, wegański miód z mleczy, drożdże nieaktywne – to tylko niektóre produkty, które weganie prędzej czy później będą mieli szansę poznać.

PRZEJDŹ NA WEGAŃSKĄ STRONĘ MOCY I CIESZ SIĘ OGÓLNODOSTĘPNYMI, PYSZNYMI ZAMIENNIKAMI TWOICH ULUBIONYCH PRODUKTÓW! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz