-1,5
szklanki startej marchwi
-2
szklanki mąki
-1
szklanki cukru/miodu
-1
szklanka oliwy (oleju)
-4
jajka
-1
łyżeczka sody
-1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
-przyprawa
do piernika lub cynamon
-aromat
migdałowy (opcjonalnie)
-2
łyżeczki gorzkiego kakao
-dodatkowo:
skórka pomarańczowa, bakalie itd.
Wykonanie:
Utrzeć
oliwę z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku, ciągle ucierając.
Następnie dosypać mąki i dodać skórki
pomarańczowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu.
Ciasto
przełożycię, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników lub cynamon. Ciągle mieszając dodawać po łyżce marchwi. Możecie dodatkowo dodać do masy trochę bakalii l do blaszki, wysypanej bułką tartą i piec w
temperaturze 180° przez 40-60 minut.
Niezbyt lubię ciasta, ale wygląda całkiem apetycznie. Kiedyś robiłam ciasto marchewkowe... Cały dzień mi to zajęło, bo tyle roboty. A tu taki fajny, prosty przepis.
OdpowiedzUsuńDopiero teraz się zaobserwowało - dziwne...