sobota, 8 marca 2014

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
-1,5 szklanki startej marchwi
-2 szklanki mąki
-1 szklanki cukru/miodu
-1 szklanka oliwy (oleju)
-4 jajka
-1 łyżeczka sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-przyprawa do piernika lub cynamon
-aromat migdałowy (opcjonalnie)
-2 łyżeczki gorzkiego kakao
-dodatkowo: skórka pomarańczowa, bakalie itd.
Wykonanie:
Utrzeć oliwę z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąki i dodać skórki pomarańczowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu.
Ciasto przełożycię, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników lub cynamon. Ciągle mieszając dodawać po łyżce marchwi. Możecie dodatkowo dodać do masy trochę bakalii l do blaszki, wysypanej bułką tartą i piec w temperaturze 180° przez 40-60 minut.

1 komentarz:

  1. Niezbyt lubię ciasta, ale wygląda całkiem apetycznie. Kiedyś robiłam ciasto marchewkowe... Cały dzień mi to zajęło, bo tyle roboty. A tu taki fajny, prosty przepis.
    Dopiero teraz się zaobserwowało - dziwne...

    OdpowiedzUsuń